Sugar Alternatives – Are They Truly Good For You?

Cukraus alternatyvos – ar jos jums tikrai naudingos?

Dec 21, 2023

Ar turite smaližius ir nevaldomą potraukį cukrui? Nesijaudink – tu ne vienintelis. Cukrus neabejotinai yra prieštaringas šiuolaikinės dietos ingredientas. Natūralus cukrus, esantis švariuose, sveikuose maisto produktuose, yra naudingas jūsų kūnui ir bendrai gerovei, tačiau perdirbtas arba pridėtas cukrus yra vienas iš pagrindinių daugelio sveikatos problemų kaltininkų. Pastarosios atsisakymas – pirmas žingsnis kelyje į gerą sveikatą. Dėmesys natūralioms cukraus alternatyvoms yra žingsnis sveikos mitybos link. 

Toliau straipsnyje surinkome vertingos informacijos apie cukrų ir jo įtaką jūsų mitybai ir bendrai sveikatai. Taip pat pateiksime įvairių alternatyvų, kurias nesunkiai pritaikysite savo mityboje.

Neigiamas cukraus poveikis organizmui

Saldūs gėrimai, saldainiai, kepiniai, aromatizuoti pieno produktai ir netgi pikantiški maisto produktai, pavyzdžiui, duona, yra pagrindiniai per didelio cukraus vartojimo kaltininkai. Nesunku susidaryti cukraus perteklių net to nežinant. Tai yra rimtų sveikatos problemų prielaida arba esamų problemų paūmėjimas, pavyzdžiui:

  • Dantų ėduonis ir ertmės;
  • Nutukimas ir 2 tipo diabetas;
  • aukštas kraujospūdis ir koronarinė liga;
  • Psichikos sveikatos pokyčiai;
  • Senėjimas.

Laimei, yra daugybė būdų, kaip patenkinti smaližius ir būti sveikiems.

Cukraus alternatyvų tipai

Natūralūs cukraus pakaitalai

Kasmet vis daugiau žmonių tampa labiau išsilavinę ir suvokia neigiamą cukraus vartojimo poveikį. Taigi daugėja žmonių, ieškančių sveiko sprendimo. Geros naujienos yra tai, kad yra įvairių natūralių cukraus alternatyvų, kurias galima lengvai pakeisti kepant ir gaminant maistą. Jei norite patenkinti savo potraukį saldumynams, peržiūrėkite 7 geriausius natūralius pakaitalus:

  • Žalias medus 

Kas gali būti geresnis būdas pasaldinti savo gyvenimą nei medus? Tai mitybos galia, kai kalbama apie cukraus alternatyvas. Neapdorotame meduje yra bičių pienelis, bičių vaškas ir propolio, kuris yra populiarus dėl savo priešvėžinių savybių, taip pat priešuždegiminio, antibakterinio ir antioksidacinio poveikio. Amino rūgščių, fermentų ir mikroelementų taip pat yra žaliame meduje. Tai tikrai supermaistas ir vienas geriausių natūralių saldiklių. Atminkite, kad kuo tamsesnis medus, tuo stipresnis jo skonis ir geresnės maistinės savybės, todėl rinkitės išmintingai! Kas ruošiasi blynams? Šaunu!

Dauguma žmonių yra girdėję apie kokosų vandens, kokosų pieno, kokosų miltų ir šviežio kokoso naudą. Dabar vis daugiau žmonių naudoja kokosų cukrų kaip natūralų saldiklį dėl lengvo irisą primenančio skonio ir dėl to, kad jame gausu mineralų ir amino rūgščių. Kokosų cukrus yra saldi ir sveika cukraus alternatyva, kurią galima lengvai pritaikyti kulinarijoje. Šią cukraus alternatyvą ir kaip ją įtraukti į savo mitybą rasite mūsų svetainėje!

Dar vienas nuostabus natūralus saldiklis! Šis saldiklis ypač populiarus veganų virtuvėje kaip medaus pakaitalas. Actekų laikais agavos nektaras buvo naudojamas kaip maistas ir vaistas. Šiandien šis skanus sirupas daugiausia gaminamas Meksikoje iš Blue Agave kaktuso augalo. Jis gali būti naudojamas gėrimuose ir įvairiuose receptuose. Agavų sirupas yra pageidaujama cukraus alternatyva dėl sodraus skonio ir žemo glikemijos indekso (GI). Tačiau atminkite, kad nektaras yra saldesnis už cukrų ir turi daug fruktozės, todėl visada vartokite atsargiai!

Muscovado yra iš dalies rafinuoto arba nerafinuoto cukraus rūšis, pasižyminti tvirtu melasos kiekiu ir skoniu. Kas atsitinka, kai verdate cukranendrių arba cukrinių runkelių sultis? Jūs gaunate melasą! Jis turi stiprią, sodrią esenciją, kuri kepant suteikia natūralią karamelės spalvą. Skirtingai nuo perdirbto cukraus, muskovado cukruje gausu vitaminų ir kitų mikroelementų. Tai sveika alternatyva, kuri gali rasti vietą įvairiuose kepinių receptuose. Muscovado cukrus taip pat gali būti naudojamas padažams, marinatams ir net kokteiliams. „Smart Organic“ galite rasti šią cukraus alternatyvą ir daugelį kitų. 

Klevų sirupas yra nepaprastai skanus ir visiškai natūralus, jame yra antioksidantų ir maistinių medžiagų, tokių kaip kalis, manganas ir geležis. Tai saugus pasirinkimas diabetikams dėl žemo glikemijos indekso balo ir taip pat gali sumažinti uždegimą organizme. Jis yra be galo universalus kaip cukraus pakaitalas kepiniuose, pikantiškuose patiekaluose, padažuose ir marinatuose. Blynai su uogomis ir klevų sirupu – juk klasika. Be to, tai puikus priedas prie skanios vanilinės latės!

Datulėse gausu ląstelienos, mineralų ir vitaminų, todėl naudojant jas kaip natūralų saldiklį, jūsų mitybai galima suteikti daugiau maistinės vertės ir išvengti sveikatos problemų. Datulės gali padėti sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje ir sumažinti širdies priepuolio riziką. Juos lengva įsigyti, jie nebrangūs, gali būti naudojami įvairiuose receptuose. Sumaišytos datulės veikia kaip naminių sausainių, žalių veganiškų pyragaičių rišiklis ir yra idealus ingredientas skaniems kokteiliams. Be to, datulių sirupas gali suteikti jūsų rytinei kavai skanaus karamelės skonio. Juk mums visiems gyvenime reikia saldumo, tiesa?

  • Vienuolių vaisiai

Vienuolio vaisiai buvo tradicinės kinų medicinos dalis dešimtmečius, tačiau jų naudojimas kaip natūralus saldiklis kas valandą populiarėja. Vienuolių vaisių ekstraktas yra 150-250 kartų saldesnis nei stalo cukrus ir jame nėra kalorijų ar angliavandenių, todėl tai idealus pasirinkimas norintiems sulieknėti. Jį galima rasti granuliuotu ir skystu pavidalu, jis naudojamas daugelyje receptų. Galbūt pastebėsite, kad vienuolių vaisiai yra brangesni nei kiti saldikliai. Taip yra dėl ilgo ir sudėtingo augimo ir auginimo proceso. Tačiau, jei jūsų biudžetas leidžia, vienuolių vaisiai yra puikus cukraus pakaitalas, turintis daug naudos sveikatai. 

Apsilankykite mūsų svetainėje, kad naršytumėte kitus mūsų siūlomus produktus ir pamatytumėte įdomius bei sveikus receptus, kuriuose jie yra. Galite lengvai įsigyti internetu, o jei turite klausimų – susisiekite su mumis!

Daugiau straipsnių